Satsning på kulturen
En rik, spännande och levande kultur är en grundpelare för vårt mänskliga välbefinnande. Därför vill vi satsa på fler kulturutbildningar, och kraftigt öka satsningarna på kulturskolan och på de akademiska utbildningarna inom musik, konst, film, teater, litteratur och all annan kultur. Vi vill göra det lättare att få stöd för satsningar på kulturens område. Vi vill öka kulturbidragen och kulturstipendierna, samt höja de statliga författar- och konstnärslönerna och underlätta kriterierna för att få dessa till del.
Vi vill öka satsningarna på våra konsthallar och på våra konserthus. Vi vill skapa en skånsk Nationalteater i Malmö, samt ett nytt stort nationellt opera- och konserthus av internationell standard på platsen för Malmös nuvanade operahus, i direkt anslutning till den blivande Nationalstadsparken. Vi vill även öka satsningarna på de lokala skånska biblioteken, även ute i byarna. Stadsbiblioteket i Malmö ska byggas ut och omvandlas till att bli Skånes Nationalbibliotek. Det ska utvecklas till ett modernt informationscentrum och mötesplats, ett nationellt center för kultur och information, samt vara värd åt Skånes nationella bokarkiv och historiska litteratursamlingar, som naturligtvis ska vara öppna och tillgängliga för allmänheten. Vi kommer att begära att skånsk historisk litteratur som idag finns förvarad på Kungliga biblioteket i Stockholm samt på Det Kongelige Bibliotek i Köpenhamn överlämnas åt det självständiga Skåne.
Vi anser att det ska vara gratis inträde på samtliga de statliga riksmuseerna i Skåne. Det som uppvisas på dessa museer tillhör alla Skånes medborgare som allas vårt historiska och kulturella arv, och bör därför också alltid ska vara fullt tillgängligt för alla.
Mångkultur och religionsfrihet
Här i Skåne lever människor från hela världen tillsammans, och tar del av varandras erfarenheter, kunskap och kultur. Vi vill ha ett mångkulturellt Skåne, där alla ska rätt att utöva sin religion och sin kultur, och alla ska ha den självklara rätten att slippa diskriminering. Naturligtvis ska inga former av diskriminering på grund av religion, kultur eller etnicitet någonsin vara tillåtna. Vi ska kraftfullt bekämpa rasism. Och vi vill att alla religiösa inriktningar ska få finnas till på samma villkor. Staten ska naturligtvis vara fullständigt sekulär och separerad från religion, och får inte heller favorisera någon religion framför en annan. Alla ska ha självklar rätt till en personlig tro.
Men likväl som rätten till religion ska värnas, ska vi också värna rätten till frihet från religion för den som önskar. Naturligtvis ska det vara förbjudet att tvinga någon att vara medlem av ett samfund, en församling eller religion mot sin vilja. Och likaså ska det vara förbjudet att tvinga någon att bära religiösa symboler mot sin vilja. Straffen för religiöst eller kulturellt tvång ska skärpas betydligt. Vi kommer att arbeta hårt för att bekämpa alla former av patriarkala strukturer, hedersförtyck, religiöst och kulturellt förtryck och inskränkningar av individens frihet. Omskärelse av religiösa eller kulturella skäl ska vara förbjuden för pojkar under 18 år - omskärelse av flickor och kvinnor sak alltid vara helt förbjuden. Och klädesplagg såsom burqa och niqab anser vi vara uttryck för en förtryckande, patriarkal kultur och en kvinnosyn som är fullständigt oförenlig med skånska värden om jämlikhet mellan könen, och dessa plagg därför ska därför vara förbjudna i Skåne. Religionsfrihet betyder inte att vi ska uppmuntra kulturrelativism, och låtsas som att alla former av kultur är lika bra ur vårt perspektiv. Patriarkala kulturer och religionsyttringar som exempelvis inte accepterar alla människors lika värde, som vill upprätthålla könsroller och inte vill se full jämställdhet mellan män och kvinnor, som inte tillåter homosexualitet, och som inte erkänner djurens rättigheter, har ingen plats i vårt jämställda samhälle.
Rätt till icke-kristna begravningsplatser
Eftersom så många människor idag är icke-religiösa, eller tillhör annan religion än kristendomen, så anser vi det självklart att det i samtliga skånska kommuner ska finnas icke kristet associerade begravningsplatser som alternativ till dagens kyrkogårdar.
Vi vill även att den som vill ska få begrava sina älskade husdjur på samma begravningsplats där resten av ens familj och och vänner finns - eller där man själv önskar bli begravd. Det ska även vara möjligt att få dela gravplats med sitt husdjur. Men naturligtvis ska det också finnas renodlade djurkyrkogårdar, och vi vill att dessa ska bli betydligt fler till antalet och mer lättillgängliga än fallet är idag.
Frihet på internet
Vi anser det vara en självklarhet att fildelning över internet för privat bruk ska vara laglig. Faktum är, att vi ser det som ett utmärkt sätt att tillgodogöra sig kunskap och kultur som annars i många fall vore svårtillgänglig. Därför ska vi arbeta för att snarast möjligt finna en en lösning som gör att upphovspersonens rätt att rätt tjäna pengar på sitt verk ändå fullt kan tillgodoses - något som naturligtvis även det är en fullständig självklarhet.
Radio och TV
Vi vill se en stark, oberoende, skattefinansierad skånsk nationell Public Service inom både radio och tv, helt fri från finansiella och ekonomiska intressen och påtryckningar. Denna Public Service ska finansieras av skatter istället för av en tv-avgift som i dagens Sverige, och ska stå för kunskap och bildning, och framhålla den nordiska och germanska kulturen och värderingarna, som motvikt mot den amerikanska och anglo-saxiska populärkulturen. Vi vill samtidigt också sänka avgifterna för sändningstillstånd inom såväl radio som tv, och därmed ge ökade möjligheter för nya radio- och tv-kanaler, samt för dessa att bedriva en kvalitatitiv verksamhet. Minskade avgifter skulle möjliggöra för fler kanaler och förhoppningsvis en större mångfald - och göra det möjligt för till exempel olika intressegrupper, lokala regioner och minoriteter att göra sina röster hörda, och därmed förstärka demokratin i medierna.
Satsning på idrott - på både bredd och elit
Skånska idrottare är redan idag mycket framstående inom många sporter. Fotboll, hästsport, handboll, friidrott, simning, tennis, volleyboll, ishockey och kampsport, är bara några av alla de idrotter inom vilka Skåne ligger i framkant. Vi vill verka för att det fria Skåne ska vara ett framstående och framgångrikt idrottsland internationellt, Vi ska stödja det skånska idrottslivet - både inom bredd och elit - så att det kan utvecklas ännu mer.
Idrotten är mycket viktigt för den breda folkhälsan, och även för gemenskap och samhörighet. Fina motionsområden i städerna och byarna, ett brett, varierande och levande föreningsliv med plats för alla, och en rolig och fri skolidrott som passar för alla är något av det vi vill satsa på. Särskilt mycket vill satsa på dam- och flickidrott, på både elit- och breddnivå, och arbeta för utjämna dagens ojämlika ekonomiska förutsättningar mellan dam- och herrlag.
Det är viktigt att vi har fina idrottsanläggningar för såväl små som större arrangemang. Redan idag har vi utmärkta arenor för stora sporter som fotboll, handboll, tennis, hästsport och ishockey, i form av Nya Malmö Stadion och Malmö Arena. På sikt vill vi ytterligare bygga ut Nya Malmö Stadion, som blir vår nationalarena i fotboll, Även Olympia i Helsingborg behöver byggas ut och förnyas. Intill Nya Malmö Stadion vill vi även bygga en ny, stor friidrottsarena, som kan användas för internationella arrangemang såväl som för träning och tävling för våra skånska friidrottare i alla åldrar, och dessutom vill vi ha en ny, stor simarena i anslutning till Stadionområdet i samma syfte, samt för allmänheten. Även på andra platser runtom i Skåne vill vi satsa på fler och upprustade badhus, för att främja rekreation, motion och inte minst simkunningheten. Dessutom vill vi ha ett nytt stort centrum för träning, utbildning och tävlan i hästsport - hoppning och dressyr - som ska byggas vid Flyinge Kungsgård. Och i Båstad vill vi se en tennisakademi byggas upp för framtidens skånska tennisspelare.
Vi vill att Skåne ska satsa på att vara värd för olika internationella idrottsevenemang när möjlighet finns - gärna i samarbete med till exempel Danmark eller Sverige. Vi är stolta över Skåne, och vill ta chansen att visa upp vårt land när tillfälle ges - och god publicitet och uppmärksamhet är förstås mycket värdefullt för turism och handel. Vi vill också införa skatteregler som ska göra det möjligt för våra stora skånska idrottsstjärnor att kunna bo kvar i vårt land, då dessa är viktiga som stöd och förebilder för våra unga idrottare.
Skånskan ska värnas. Den skånska dialekten av svenska ska vara det självständiga Skånes officiella språk. Det vill säga, en svenska med det skånska uttalet som sitt officiella uttal, och som inkluderar alla våra egna skånska ord. När det gäller våra skånska ortnamn och platsnamn, vill vi att det ska vara möjligt att återgå till en mer traditionell stavning ifall man på orten så önskar. Till exempel kan det innebära att Ven, Kristianstad och Höör återigen kommer att skrivas som Hven, Christianstad och Hör enligt sin gamla traditionella stavning.
Skånes Nationalmuseum - ett nationellt museum om hela Skånes kultur, natur och historia - ska upprättas på Malmöhus slott. Naturligtvis med gratis entré, då de kulturella skatter som visas där tillhör hela det skånska folket. I byggnader i anslutning till Nationalmuseet kommer även andra statliga riksmuseer att upprättas, och skapa ett stort riksmuseiområde - även dessa muséer förstås med fri entré. Museiområdet kommer att ha en uppgång från Malmös nya tunnelbana där den gamla hovrättens byggnad just nu ligger.
Vi önskar stärka och utöka skyddet av vårt kulturella arv – inte enbart av våra gamla slott, kyrkor och herresäten och av våra gamla fornminnen, utan även av gamla torp och gårdar, våra gamla korsvirkeshus och våra gamla möllor, och andra minnen från förr. Dessa skatter ska finnas kvar för framtida generationer. Vi vill även utöka resurserna till alla de hembygdsföreningar runtom i Skåne som verkar för bevarandet av detta kulturella arv och vår historia.
Vi vill verka för att några av Skånes allra förnämsta historiska platser, såsom exempelvis Ale stenar, Kiviksgraven, Glimmingehus, Lunds domkyrka, Kärnan, forlämningarna vid Uppåkra, och Tycho Brahes observatorium på Hven, ska tas upp på Unescos världsarvslista.
Vi vill satsa mer på forskningen kring Skånes historia och på de arkeologiska utgrävningarna vid till exempel Uppåkra och Maletofta. Vi ska även satsa mer på att utforska Skånes förmänskliga historia och på paleontologiska utgrävningar. Skåne har bland de rikaste fossillämningarna i Skandinavien, bland annat från dinosauriernas tidsålder, och förutom flera dinosauriearter har i Skåne bland annat hittats ett helt unikt släkte av havslevande svanhalsödlor, som givits namnet Scanisaurus. Vi vill fortsätta att upptäcka Skånes förhoriska tidsåldrar och gömda skatter.
Vi ska högljutt och skarpt kräva av Sverige att samtliga de kulturskatter - historiska skrifter och kulturföremål - som stulits från Skåne under århundraden av svenska kungars plundring i vårt land, och som nu finns i såväl statlig som privat ägo på svenska slott, museer, universitet och så vidare, snarast återlämnas till Skåne. Detta gäller naturligtvis även exempelvis Barumskvinnan, samt mannen och barnet från Skateholm, som i dagsläget samtliga finns på Historiska museet i Stockholm. Vi vill att de snarast ska återbördas till sitt hemland Skåne. Vi önskar även att få överta förvaltningen av åtminstone delar av det historiska material från Skåne som idag finns i dansk ägo - bland annat över Codex Runicus, den skånska handskrift från 1300-talet som innehåller bland annat den gamla Skånelagen samt noterna till Skånes äldsta bevarade folkvisa.
Naturligtvis ska samtliga de statyer av mordiska svenska kungar och krigsherrar som nu finns uppställda i Skåne - som exempelvis statyn av Karl X Gustav i Malmö och statyn av Magnus Stenbock i Helsingborg - omedelbart avlägsnas. Istället ska fler minnesmärken resas i Skåne till minne av vår egen skånska historia och till minne av alla de människor som dött och lidit under det historiska svenska förtrycket i Skåne. Bland annat vill vi resa ett nytt, stort monument vid platsen för Slaget vid Lund, ett minnesmonument vid platsen för massakern på bönderna i Klågerup, och ett vid byn Örkened, som brändes ner till grunden av svenska trupper, samt ett stort nationellt monument i Hässleholm över alla de snapphanar från bland Göingebygden som en gång stred, torterades, led och dog i kampen för sin och Skånes frihet från förtryck och överhet. Vi får aldrig glömma vår egen historia och alla de som lidit och dött för vårt land.
Midsommar som vår nationaldag
Midsommarafton ska bli Skånes nationaldag. Även Valborg samt julen kommer att firas officiellt vid evenemang av den skånska staten. Detta för knyta an till vårt nordiska, förkristna arv och vår nordiska kultur, tradition och naturdyrkan, och betona vikten av naturen och årets skiftningar - en hyllning till den vackra natur i vilken vi lever och som vi alla har att värna.
Våra helgdagar
De skånska särskilda helgdagarna kommer att vara: nyårsdagen, trettondagsafton, trettondagen, fastlagssöndagen, skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen, annandag påsk, valborg, första maj, Kristi himmelfärds dag, klämdagen efter himmelfärdsdagen, pingstafton, pingstdagen, annandag pingst, midsommarafton (nationaldagen), midsommardagen, skånska flaggans dag (18 juli), halloween, alla helgons dag, mårtensafton, mårtensdagen, första advent, minnesdagen över Slaget vid Lund (4 dec), andra advent, luciadagen, tredje advent, fjärde advent, lilla julafton, julafton, juldagen, annandag jul, 27 december, 28 december, 29 december, 30 december, samt nyårsafton. Samtliga dessa blir allmänna lediga dagar, och dessutom officiella flaggdagar. Dessutom kommer även de veckor då sommar-OS, fotbolls-VM och fotbolls-EM pågår (både för damer och herrar) att vara allmänna lediga veckor, utöver de ordinarie åtta semesterveckorna, eftersom dessa evenemang är viktiga kulturella och sammanhållande händelser för oss som ett enat folk.
Det självständiga Skånes flagga kommer naturligtvis att vara den traditionella skånska flaggan – ett kors guld på ett rött fält. Flaggning med den skånska flaggan ska vara helt fri, men den skånska staten ska endast flagga på de officiella skånska helgdagarna. Vid Skånetinget och vid presidentens residens i Lund, på Stortorget i Malmö, samt vid alla republikens kommunhus, ska den skånska flaggan alltid vara hissad under dygnets ljusa timmar året runt. Och från toppen av Kärnan i Helsingborg ska den skånska flaggan alltid vara hissad, dygnet runt, varje dag, året runt. Även en officiell trekantig skånsk vimpel ska finnas, att fritt brukas av såväl privatpersoner som av kommuner och stat. Denna ska finnas i två olika utformningar - en som är en trekantig version av den vanliga flaggan - ett gyllene kors på röd bakgurnd - och en version som är röd på övre halvan och gul på den nedre.
Den skånska republikens vapensköld ska bestå av fyra fält. Det övre vänstra fältet ska hysa den skånska pantern i guld på rött fält. Det övre högra fältet samt det nedre vänstra fältet ska hysa den skånska gripen - ett rött griphuvud med blå krona på gult fält. Och det nedre högra fältet ska hysa det skånska gyllene korset på rött fält.
Det självständiga Skånes egen valuta kommer att bli den skånska kronan - med hundra skånska ören på en skånsk krona. Valutans exakta utformning och utseende återstår ännu att fastställa, men de olika valörerna kommer att prydas av motiv från skånsk natur och kultur.
Den skånska republikens nationaldjur blir kronhjorten. Vår nationalfågel blir den röda gladan. Vår nationalblomma blir prästkragen. Vårt nationalträd blir boken. Vår nationalinsekt blir bokskogslöparen. Och vår nationalsvamp blir ängschampinjonen.
Skånes blivande nationalsång är dock ännu inte fastställd - denna ska det skånska folket få vara med att utse.
Gustav Adolfs torg i Malmö ska byta namn till Erik av Pommerns torg - efter den medeltida regenten över det enade Norden, som tillbringade mycket tid i Skåne och som givit såväl Skåne som Malmö sin vapensymbol, det röda griphuvudet. På torget ska även uppresas en hög staty av en upprättstående, krönt grip.
Mitt på Stortorget i Malmö, där statyn av Karl X Gustav just nu står, ska istället ett nytt symboliskt landmärke upprättas. Ett landmärke som ska representera Skåne och den skånska republiken. Placerad på ett podium ännu mer högrest än det nuvarande ska stå en ännu mer högrest staty - en bronsstaty av en ståtlig kronhjort med stor hornkrona, och på dess rygg sittandes en stor glada med utspärrade vingar. I podiet ska det det skånska statsvapnet vara inristat. Och på flaggstängerna runt statyn vid torget ska den skånska flaggan vara hissad under samtliga dygnets ljusa timmar året runt.