Levande och grön stadsmiljö
En mycket viktig del i vår omvandling från ett materialistiskt konsumtionssamhälle till ett samhälle för varande och upplevelser, är att förvandla det offentliga rummet. Skånes städer ska göras ännu grönare, vackrare och mer tilltalande. Vi vill satsa på vackrare arkitektur och utsmyckning av våra städer, med mer kulturella inslag, där särkskilt den skånska och nordiska kulturen och historien lyfts fram och betonas, och där romantikens kulturella ideal lyfts fram. En vacker och levande miljö med många grönområden och platser för avkoppling är väldigt viktigt för allas vårt välbefinnande, och borde vara en rättighet för alla. Vi anser också att städernas centrum i så stor utsträckning som möjligt bör vara fria från biltrafik och vi vill införa fler bilfria zoner, samt flytta ner mer av städernas biltrafik under jord. På så sätt vill vi göra våra städer säkrare, mindre stressiga och vi få bort mycket buller, samt inte minst naturligtvis göra stadsmiljön renare och bättre för hälsan.
Stadskärnorna måste göras mer öppna och dynamiska, för att fullt ut skapa den smältdegel och blanding av människor och intryck som är stadens största tillgång. I Malmö vill vi exempelvis göra Södra Förstadsgatan från Triangeln till Fiskaregatan, samt Östra Förstadgatan från Schougens bro till Värnhemstorget, till gågator, och i Lund vill vi göra Klostergatan, samt Stora och Lilla Gråbrödersgatan till gågator.
Slottsparken, Kungsparken och Pildammsparken i Malmö ska alla utvidgas, och slås samman till en enda sammanhängande Nationalstadspark - en stor grön oas mitt i staden, med såväl skogiga, vildare delar som öppna ytor, stora fågeldammar, blomsterplanteringar, lekplatser, skulpturkonst, och kulturhistoriska byggnader. En väldig park som ska sträcka sig ända från Malmöhus slott ner till Stadionområdet, sammanbunden genom stora gång- och cykeltunnlar under vägen vid på Regementgatan och vid John Ericssons väg. Kung Oscars väg genom Slottsparken ska helt göras om till gångstig - all biltrafik från Slottsparken förvinner utom i direkt anslutning till själva slottet och museiområdet. Gamla kyrkogården mellan Gustav Adolfs torg och Slottgatan kommer att flyttas - samtliga dess gravplaster ska omsorgsfullt flyttas till annan plats i staden, förslagsvis till en utbyggd S:t Pauli kyrkogård. Det område där Gamla kyrkogården idag ligger ska istället omvandlas till ett lummigt, trädrikt parkområde, som genom en gång- och cykeltunnel under Slottsgatan direkt ansluter till Kungsparken, och alltså de facto blir en del av Nationalstadsparken. Parkens västra gräns blir vid Mariedalsvägen. Nationalstadsparken, följaktligen inrymmandes bland annat slottet (där Skånes Nationalmuseum kommer att inrymmas), Nationalbiblioteket (nuvarande Malmö stadsbibliotek), Nationaloperan (nuvarande Malmö opera), Malmö IP, Pildammasteatern, och mycket mer, blir alltså Malmös nya, stora gröna lunga, vår egen mindre version av Berlins Tiergarten - och får Malmö att yttermera leva upp till sitt smeknamn "Parkernas stad". Boende i samtliga de bostäder som försvinner då parken anläggs kommer naturligvis att ersättas med nya attraktiva bostäder i centrala staden. Skolor, kyrkor, vårdcentraler och idrottsanläggningar som hamnar inom eller i direkt anslutning till parken kommer naturligtvis att finnas kvar.
Folket Park i Malmö ska rustas upp och förnyas, och få mer karaktär av en vanlig, grön, park, och ha stora lekytor och lekplatser för innerstadens barn. Parkens gamla klassiska nöjesanläggningar, såsom Moriskan, kommer dock naturligtvis att finnas kvar.
I södra Malmö - just söder om E20 vid Hyllie - ska anläggas Skånes nya, stora nöjespark - Skånes egen motsvarighet till Göteborgs Liseberg. En stor, lummig, grön, färgsprakande, modern nöjespark och mötesplats för alla åldrar, med massor av spännande åkattraktioner och vackra parklandskap, och där själva entrén till parken ska vara fri, i likhet med Bakken.
Malmös landmärke Turning Torso ska omvandlas från privatbostadshus för de mest ekonomiskt välbärgade till att bli ett hela folkets gemensamma hus, med bibliotek, utställningshallar, musiklokaler, möteslokaler, caféer, restauranger, kontorsutrymmen, och mycket mer, samt med utsiktsplats för allmänheten från tornets topp.
I Helsingborg ska både Fredriksdal och Sofiero få gratis inträde, och Fredriksdal ska få status som Skånes nationella kulturhistoriska friluftsmuseum, men samtidigt även få mer karaktär av en öppen, tillgänglig stadspark.
I Lund ska stadsparken rustas upp och ytterligare förskönas. Botaniska trädgården ska utvidgas betydligt, och få status som Skånes nationella botaniska trädgård och verka för bevarandet av och kunskapen om hotade växtarter från hela världen, samtidigt som det är en stor grön oas mitt i staden.
Framtidens gröna arbetsplatser
Vi vill att Skåne ska storsatsa inom utvecklingen av grön, miljövänlig teknik och en grön, miljövänlig industri, som ett föregångsland på miljöområdet. Inom detta område kommer många arbetstillfällen av olika karaktär att kunna skapas. Utvecklandet av Skånes Universitet och dess målsättning att bli en av Europas ledande forskningsinstituioner, inte minst på miljöområdet, kommer att driva på utvecklingen av Skåne som ett föregångsland inom grön teknik och industri samt inom IT.
Storsatsning på cyklism
Vi ska satsa stort på att uppmuntra och underlätta cyklande, genom kraftg utbyggnad och upprustning av cykelbanenätet runt om i Skåne - på landsbyden såväl som i städerna. Ett sådant projekt är exempelvis skapandet av en cykelväg mellan Malmö och Lund. Mängder av sådana liknande projekt kommer att utföras runtom i Skåne.
Mer och billigare kollektivtrafik
Kollektivt resande är det bästa ur ett miljöperspektiv, och Skåne har med sin relativt lilla yta och ganska kvadratiska form perfekta förutsättningar för ett mycket stort kollektivt resande.
Vi anser att priserna på kollektivtrafiken ska sänkas kraftigt - och så småningom ska den bli helt gratis - så att betydligt fler väljer att åka kollektivt. Och redan initialt vill vi göra den kollektiva stadstrafiken gratis - på stadsbussar, spårvagnar och i den planerade tunnelbanan i Malmö.
Framtidssatsningar på Skånes infrastruktur
Vårt mål är det ska bli praktiskt möjligt att klara sig utan bil i stort sett var man än bor i Skåne. Järnvägsnätet ska byggas ut, upprustas och förbättras. Pågatågstrafiken såväl som regionbusstrafiken ska ytterligare utökas över hela Skåne. Vi vill även se snabbare och tätare tågförbindelser mellan våra skånska städer och förbättra och underlätta pendlingsmöjligheterna i Skåne. Exempelvis vill vi ha snabbare restid och tätare avgångar på sträckorna Malmö-Lund, Malmö-Helsingborg, Malmö-Ystad, Malmö-Hässleholm, Malmö-Christianstad och Helsingborg-Kristianstad. Järnvägen vid Christianstad ska byggas om från säckstation til genomfartsstation, så att restiden från Sölvesborg och Bromölla till övriga Skåne avsevärt kortas. Vi vill även ha en tågsträckning Malmö-Vellinge-Trelleborg. Stationerna och stationshusen runt om i Skåne är i nuläget i många fall mycket nergågna och slitna - och stundom rent av obehagliga. Det behövs omvälvande förnyelse, upprustning och utbyggnad av Skånes stationer och stationshus.
Nät tunneln under Fehmarn Bält är färdigbyggd, vill vi se en snabbtågslinje från Skåne via Köpenhamn till Hamburg. Dessutom vill vi verka för en snabbtågslinje från Skåne till Oslo via Göteborg. Vi vill avskaffa avgifterna på Öresundsbron för både tåg- och biltrafik. Dessutom anser vi att det behövs byggas ytterligare en fast tunnelförbindelse för tåg mellan Malmö och Köpenhamn för att avlasta den redan överbelastade Öresundsbron.
Vi vill snarast möjligt uppföra en tunnelförbindelse för tågtrafik mellan centrala Helsingborg och centrala Helsingör. På sikt behövs även en bro för biltrafik som ansluter motorvägen vid Helsingör direkt till E4/E6 norr om Helsingborg, för att på sätt leda den tunga genomfartstrafiken utanför Helsingborgs stad, och så även få bort mycket av den tunga trafiken från Europavägen mellan Malmö och Helsingborg.
Vi vill med tiden även se en färjelinje för persontrafik mellan mellan Landskrona och Köpenhamn. Och så vill vi ha en snabbare och tätare färjetrafik mellan Ystad och Rönne och möjliggöra för pendling mellan de två städerna. På det sättet vill vi knyta Bornholm närmare Skåne, och fördjupa integrationen mellan bornholmare och skåningar.
Vi vill anlägga ett högutvecklat tunnelbanesystem i Malmö med förorter - med Lomma, Arlöv, Åkarp, Bunkeflostrand, Tygelsjö och Oxie som några av de yttre tunnelbanestationerna. Vi vill även införa spårvagnstrafik som komplement till stadsbusstrafiken inom Malmö, Lund, Helsingborg och Christianstad samt som kommunikationsmedel till närliggande tätorter. Exempelvis spåvagnstrafik från Lund till Lomma, Bjärred, Hjärup, Åkarp, Staffanstorp, Dalby, Södra Sandby, Stångby, Furulund och Kävlinge, från Helsingborg till Höganäs, Viken, Domsten, Hittarp, Rydebäck, Glumslöv, Bårslöv, Gantofta, Vallåkra, Påarp, Mörarp, Bjuv och Ödåkra, och från Kristianstad till Färlöv, Önnestad, Vä, Norra Åsum, Hammar, Viby, Rinkaby, Åhus och Fjälkinge. Även stadsbusstrafiken självt ska byggas ut och förbättras i de skånska städerna, och ska naturligtvis drivas helt med förnybara bränslen - liksom regionbusstrafiken, som även den ska byggas ut och förbättras, över hela Skåne. Vi vill dessutom satsa på forskningen och utvecklingen kring spårtaxi och andra tekniska innovationer inom infrastrukturen för framtiden.
Malmö Airport ska byggas om och utvidgas till att bli Skånes officiella internationella flygplats under namnet Scania International Airport, med goda, täta tågförbindelser till Malmö, som en av stationerna på sträckan Ystad-Skurup-Svedala-Malmö. Flyplatsen ska även ha goda bussförbindelser norrut till Lund samt söderut till Trelleborg. Vår nya internationella flygplats ska naturligtvis även ha ett mycket samarbete med Kastrup.
Utvecklingen av framtidens biltrafik
Vårt mål är en kraftig minskning av biltrafiken. För den kvarvarande biltrafiken vill vi verka för att påskynda arbetet med att utveckligen av alternativa, miljövänliga, förnyelsebara bränslen - och så snart det är möjligt vill vi införa ett totalförbud mot import av bensindrivna fordon till Skåne. Vi vill också vara med och påskynda utvecklingen av säkrare och mer energieffektiva bilar.Vår vision är en ren och säker framtida biltrafik, där bilarna är fria från skadliga avgaser. Vi vill även se en utveckling mot mer automatstyrda bilar som inte är lika beroende av förararens skicklighet, detta för att minska olyckrisken på vägarna. Skåne ska ligga i allra yppersta framkant i utvecklingen av ny, grön teknik.
Förebyggande av trafikolyckor
Vi vill satsa på att omfattande bygga ut viltövergångar och vilttunnlar vid våra vägar och järnvägar, och och sätta upp betydligt mer viltstängsel, för att minimera antalet viltolyckor och antalet djur som dödas och skadas i trafiken. Vi vill också begränsa maxhastigheten inom samtliga tätorter till 30 kilometer i timmen för att förebygga olyckor, och vi vill satsa på att bygga bort skymda och farliga platser vid våra vägar. Alkolås ska vara obligatoriskt i alla fordon registrerade i Skåne.
Bredband och telefoni
Vi vill att alla, oavsett var man bor i Skåne, ska ha lagstadgad rätt till snabb och gratis bredbandsuppkoppling och god täckning för mobiltelefoni. Möjlighet till god kommunikation är en självklar rättighet för alla medborgare.