Bättre ordning och trygghet i skolorna
Många svenska grundskolor av idag mycket stökiga, och dess miljö är ofta mycket otrygg för eleverna, som dessutom får svårt att ta till sig av den kunskap som skolorna finns till för att förmedla. Detta är ohållbart. Skolklasserna måste bli mindre, och lärarna måste få möjlighet att se varje enskild elev utifrån sina egna förutsättningar – det måste vara varje elevs självklara rättighet. Helst ska det finnas två lärare i varje klass, och en klass bör inte ha mer en 15-20 elever. Det måste även vara möjligt att flytta stökiga elever och splittra gängbildningar som skapar problem. Dessutom måste lärarutbildningen förbättras och ges större resurser, och särskilt måste arbetet kring pedagogiken och lärarnas förmåga att bemöta och se den enskilda, unika eleven och dess personlighet och behov förbättras. Ansvaret för skolorna ska förflyttas från kommunal till statlig nivå, för att nå bättre sammanhållning och en jämnare kvalitet. Dock ska varje enskild skola inom de uppsatta ramarna ha möjlighet att själv utforma sin undervisning utefter sina egna behov och förutsättningar.
Individuellt anpassad undervisning
Elevens egna intresse ska få större utrymme. Vi vill se en mer indivuellt anpassad utbildning, där den enskilda elevens egna intressen, behov och talanger ska få bestämma i betydligt högre grad. Vi är till exempel mycket positiva även till specialklasser inom enskilda teoretiska ämnen på högstadiet, för elever med särskilt intresse för matematik, naturkunskap, samhällsvetenskap, språk eller skrivande exempelvis.
Religionsneutral skolmiljö
Det ska inte vara möjligt för en förälder att neka sitt barn att delta i särskild obligatorisk undervisning som exemplevis idrott eller sexualundervisning av religiösa skäl. Alla barn har rätt till sin egen utbildning, och denna rätt står över religionen. Religiösa klädesplagg ska inte vara tilåtna att bäras i skolan före gymnasiet, då eleven är mogen att bättre själv förstå innebörden av sina egna religiösa val och ställningstaganden. Vi säger också kraftfullt nej till religiösa friskolor. Alla skolor ska dock kunna erbjuda elever tysta rum, att använda för bön, vila, stillhet eller kontemplation.
Arbete kring etik och existentiella frågor i skolan
Människan är av naturen en sökare efter mening, men i vår pragmatiska omvärld av idag har frågor kring etik och värdegrund allt mer kommit bort. Vi vill därför utöka undervisningen kring etik och filosofi, där eleven får möjlighet att fundera kring moraliska, filosofiska och etiska frågor, och kring det som rör vår mänskliga existens. Vi ser det som en viktig uppgift för skolan att lära ut sådant etik, vikten av respekt för alla människor, djur och för vår jord, vikten av samarbete och solidaritet för allas bästa, allas lika värde, och att sätta kärleken och det som lever över materiella ting och konsumption. Dessa gemensamma värdegrunder är mycket centrala för ett framtida mjukare och varmare samhälle.
Frågor kring genus, könsroller och sexualitet i skolan
Skolans arbete mot rasism, sexism och homofobi måste kraftigt förbättras. Stereotypa könsroller ska kraftigt motverkas på alla områden i skolan. Skolans budskap ska vara att alla ska accepteras precis som de är, och stereotypa indelningar i flickor och pojkar får inte förekomma i skolan. Undervisningen i frågor kring kön, sexualitet och relationer måste utökas betydligt. I skolan kan en stor del av den framtida jämställdheten grundläggas.
Goda kunskaper i engelska är väldigt viktigt, och vi vill utöka engelskundervisningen i grundskolan. Vi vill även ha undervisning i tyska och danska i grundskolan, för att förbättra integrationen och utbytet med våra närmaste grannländer.
Kunskap om naturen och djuren
Undervisningen om djur och natur ska utökas, för att öka kunskapen om, och förståelsen och respekten för, allt det som lever, och för alla de varelser som vi människor delar vår värld och omgivning med.
Rätten till den egna skånska historien
Vi anser att alla skånska elever ska ha rätt till god undervisning och kunskap om vår egen skånska och nordiska historia. Om vår skånska forntid, vikingatiden, den danska tiden, krigstiden, och om den senare svenska tiden. Kunskap om sin egen plats i historien är viktig för att känna trygghet och förankring - och för att få känna stolthet och ett sammanhang kring sin egen plats i världen. Vi vill se en betydande utökning av undervisningen om den egna skånska historien, samt även kring skånsk och nordisk kultur och om den nordiska mytologin.
Krafttag mot mobbning
Mobbning är något som inget barn ska utsättas för, men som idag tyvärr förekommer överallt på skolor. All form av mobbning, trakasserier och våld är naturligtvis fullständigt oacceptabel. Lärare och all annan skolpersonal måste bli mycket bättre på att hitta och anmäla mobbning. Det måste vara nolltolerans för allt våld och alla trakasserier skolelever emellan. Den mobbade eleven måste genast få hjälp och stöd. Samtliga skolor ska ha ständig tillgång till kurator och psykolog. Även mobbarna själva mår ofta själva dåligt, och ska naturligtvis också få stöd, tas om hand och få hjälp genom sociala åtgärder.
Skolorna måste bli mycket bättre på att arbeta förebyggande mot mobbning, och att arbeta med värdegrunder hos barnen. Att lära barnen om respekt och tolerans från mycket tidig ålder, och lära dem att se positivt på varandras olikheter och olika egenskaper och på mångfald.
Komvux
Vi vill utöka möjligheten att läsa in gymnasieämnen på Komvux och höja studiemedlen. Det ska alltid vara möjligt att höja sina gymnasiebetyg.
Universitet och forskning
Skåne är redan idag ett centrum för forskning och vetenskap. Med öppnandet av ESS och Max IV, kommer Skånes position som en ledande aktör inom forskning att stärkas ytterligare. Vi vill ytterlgare stärka Skånes ledande position inom forskning, vetenskap och utbildning.
För att ytterligare effektivisera, förbättra och samordna forskning och högre studier, vill vi slå samman Lunds Universitet, Malmö Högskola och Högskolan i Christianstad till ett enat statligt universitet under namnet Skånes Universitet, med huvudsäte i Lund och med campusar i Malmö, Kristianstad och Helsingborg. Skånes Lantbruksuniversitet ska inrättas i Alnarp, där nu Sveriges Lantbruksuniversitet är beläget.
Vi vill höja studiemedlet för universitetsstudenterna, och göra det möjligt att motta studiemedel även under sommaren. Vi vill dessutom omvandla hela studiemedlet till bidrag, och slopa systemet med studielån. Alla nuvarande studielån hos blivande medborgare i den skånska republiken kommer att avskrivas.
Vi har som mål att Skånes Universitet ska vara ett universitet av absolut internationell toppklass, med såväl stor bredd som vass spets, inom såväl teknikutveckling som naturvetenskaplig, samhällsvetenskaplig och humanistisk forskning.
Vi tror på beytdelsen av möten över gränser för att nå kunskap och nya insikter, och vi vill locka fler utländska medborgare till studier i Skåne. För att uppmuntra och underlätta till detta kommer vi därför, likväl som för skånska medborgare, inte att ha några studieavgifter heller för utländska medborgare som vill studera här.