Vår ideologi
Skånes Gröna Socialistparti är ett grönt, kapitalistismkritiskt, antiimperialistiskt, socialistiskt, demokratiskt parti, som sätter Skåne och dess invånare främst. Vi är ett parti för social förändring. Vår ideologi är fast förankrad i de stora nordeuropeiska idealen och traditionerna om god social välfärd, trygghet och jämlikhet för alla.
Vi står för en tradition av solidaritet och samarbete som har sina rötter ändå tillbaka till urgermansk tid. Även den starka nordiska kärleken och respekten för naturen och djuren och allt det som lever, har sina rötter långt tillbaka till vår gamla förkristna historia. Detta är de uråldiga ideal vi vill bygga vidare på, in i den nya tiden, där vårt mål och vår vision är en självständig skånsk republik.
Just nu blåser en hård, högervriden vind över Sverige, Europa och världen. De visioner om rättvisa, solidaritet och jämlikhet som en gång präglade den svenska politiken och det svenska samhället är borta. Den har ersatts av hårda, nyliberala idéer om rå individualism, konkurrens, och varje person för sig själv - ett samhälle där den starke vinner på den svages beskostnad.
Vi har i dagens Sverige ett politiskt landskap där det knappast längre finns några större visioner eller några större ideologiska skiljelinjer. Liksom resten av Europa och västvärlden är Sverige av idag präglat av den kapitalistiska konsumtionsideologin, där nyliberalism, konservatism och småborgerliga ideal är det paradigm som råder - en materialismens likriktning som håller oss fångna. Vi lever allt mer i en värld där det viktiga inte längre är människors välbefinnande i sig, utan där människors värde istället mäts efter deras produktivitet. En värld där människor reduceras till produktionseheter och förbrukningsvaror. Där tillväxt, saker och pengar är det som är målet snarare än människors välmående.
Skånes Gröna Socialistparti står för ett alternativ till allt detta. Vi vill ha ett mjukare, grönare och skönare samhälle här i vårt älskade skånska hemland. Vi är ett parti som vill kämpa för en bättre framtid för alla, inte bara för några få. I en tid av allt mer girighet, då människorna i vårt samhälles toppskikt har glömt bort vad som verkligen betyder något här i livet, och då otryggheten och samhällsklyftorna bara ökar, vill vi säga stopp och vända om, och istället satsa på välmående, gemenskap, jämlikhet, trygghet och hållbarhet, och på ett samhälle där naturens skönhet går före rå ekonomisk tillväxt.
Vår måttstock på välstånd ska vara lycka, och vårt mål är ett samhälle med välstånd utan den ohållbara ständiga ekonomiska tillväxt som skadar vår planet. Vårt parti står för kärlek, fred, välmående, frihet och rättvisa. Vi står alltid på de svagas och förtrycktas sida. Bland våra hjärtefrågor finns bland mycket annat social trygghet och rättvisa, jämställdhet, djurrätt, hbt-rättigheter och miljö- och naturskydd. Och vi ska kämpa för Skånes självständighet och bevarandet av vårt kulturella skånska och nordiska, nordgermanska arv och den romantiska periodens ideal. Vi hyllar det enkla livet, och kärleken till jorden och till allt det som lever.
En självständig skånsk republik
Vi vill att Skåne ska bli en egen, självständig stat – Republiken Skåne (engelska: Republic of Scania, tyska: Republik Schonen, franska: République de Scanie, spanska: República d'Escania). Ett eget land i sin egen rätt. I den nya staten ska ingå det nuvarande Skåne län, samt Sölvesborgs kommun från Blekinge län, då Listerlandet historiskt och kulturellt är en naturlig del Skåne. Även andra närliggande kommuner, såsom exempelvis Olofström, Karlshamn, Markaryd och Älmhult, är också välkomna att ansluta sig till den nya skånska republiken om man så önskar - och så är även Bornholm. Alla som är bosatta i Skåne vid den tidpunkt då Skåne får sin självständighet, samt alla som är födda i Skåne men som inte längre är bosatta här, vill vi ge direkt skånskt medborgarskap.
Det finns ingen framtid för Skåne i att fortsätta att bara vara en negligerad provins i det Stockholmdominerade Sverige. Vi ser nu allt tydligare att Skånes utveckling oundvikligen hämmas av att vara en del av Sverige, och kommer att göra så även i framtiden. I ett så till ytan stort land som Sverige är det ounvikligt att huvudstadsregionens utveckling gynnas på bekostnad av regioner som ligger långt från huvudstaden, hur goda förutsättningar dessa regioner än har. Detta gynnar naturligtvis inte Skåne.
Vi i Skåne har fantastiska möjligheter. Vi har ett utmärkt geografiskt läge mitt emellan Nordeuropa och Centraleuropa. Vi har bördiga jordbruksmarker som är i absolut världsklass, i ett för Skandinavien synnerligen milt klimat. Vi har en vacker och omväxlande natur. Vi har en rik historia och ett rikt kulturellt arv, som paras med vår moderna kulturella och etniska mångfald. Dessutom har vi en alldeles lagom stor befolkningstäthet, på en ganska liten och hanterbar, någorlunda kvadratisk yta där det mesta ligger inom pendlingsavstånd. Allt detta ger oss fantastiska möjligheter att bli en framgångsrik egen stat i Europa.
Från att ha varit en negligerad provins långt i utkanten av Stockholms Sverige ska vi bli ett naturskönt och resursrikt litet land mitt på den europeiska kartan. Ett mångkulturellt och modernt land, tryggt förankrat i en egen lång och rik historia och tradition. Vår befolkning på i nuläget cirka 1 270 000 personer är i ungefär samma storkleksordning som Estlands, och mer än det dubbla jämfört med andra europeiska stater som Montenegro och Luxemburg. Och vår yta på drygt 11 000 kvadratkilometer är i samma storleksordning som exempelvis Libanon, Kosovo eller Cypern.
Det är ju ett känt faktum att vi i Skåne är geografiskt närmare Köpenhamn, Hamburg, Rostock, Stettin och Berlin än vad vi är Stockholm, Mora och Korpilombolo. Därför är det mot söder och mot väster som Skåne främst bör blicka. Medan Stockholms blick går åt öster - mot Finland, Estland och Ryssland - ska vi skåningar blicka mot Danmark, Tyskland och Centraleuropa. Naturligtvis kommer vi även som självständig stat att samarbeta med Sverige och med våra närmaste svenska grannstäder, som Göteborg, Halmstad och Växjö – men då på våra egna villkor, fria från Stockholms bojor. Skandinaviens centrum kommer att allt mer att förflyttas bort från det avlägsna Mälardalen, mot sydväst. Till Köpenhamn, Oslo och Göteborg – och hit till Skåne!
Människor före pengar
Vi sätter alltid människors och djurs hälsa och välmående, rätten till en ren och hållbar miljö, rätten till samvaro med dem du älskar, och rätten att själv få välja ditt liv, före ekonomisk tillväxt och företagsintressen. Det är du som individ och ditt välbefinnande som är viktigast för oss.
Republiken
Vi vill att Skåne ska bli en republik med en folkvald president och med ett folkvalt parlament - en riksdag benämnd Skånetinget. Både president och parlament ska väljas i allmänna val vart fjärde år, så att det alltid blir två år mellan president- och parlamentsval. Kommunalval hålls samma år som parlamentsvalet, men vid annat datum och med minst ett halvår skilt från Skånetingsvalet, för att inte riskera att kommunvalet sammanblandas med, eller förlorar i uppmärksamhet gentemot, det nationella parlamentsvalet.
Statschefens - presidentens – roll, kommer inte att vara som representant för ett politiskt parti, utan dennes roll ska vara att verka som en enande och samlande kraft som står över den interna politiska debatten, samt att verka som en officiell representant för Republiken Skåne internationellt. Presidenten kommer dessutom att inneha rollen som Skånetingets talman, och som dess officiella öppnare, och är även den som formellt tillsätter tillträdande regering.
Skånetinget, såväl som presidentens officiella residens, kommer att placeras i Lund, som alltså därmed blir Skånes huvudstad. Detta på grund av Lunds centrala läge och lättgillgänglighet från övriga Skåne, i kombination med Lunds centrala roll genom Skånes historia samt dess profil som en stad för bildning, forskning och upplysning. Parlmamentsbyggnaderna kommer att placeras i ett stort, lummigt, öppet parkområde som ska skapas där Värpinge golfbana just nu ligger, bara några kilometer från centrala Lund, och parlamentsområdet kommer naturligtvis att ha spårvagnsanslutning. Vi vill att vårt parlament ska vara så öppet och tillgängligt för allmänheten som möjligt, med regelbundna informationsguidningar, samt öppet tillträde till åhörarläktarna för allmänheten vid samtliga debatter i tinget. De olika statliga departementen och myndigheterna kommer att fördelas över de skånska städerna.
Vi vill att varje enskild kommun ska ha ett omfattande självstyre i sina egna lokala frågor. Vi vill dessutom ha en mer direkt demokrati, som befinner sig så nära den enskilde medborgaren som möjligt, och vi vill att det ska bli betydligt lättare att kunna genomföra lokala folkomröstningar om interna frågor, även inom en enskild stad, stadsdel eller by. Kommunuppdelningen i Skåne kommer initialt att vara densamma som dagens, förutom att vi av praktiska administrativa skäl kommer att slå ihop Burlövs kommun med Malmö stad, då dessa utgör ett redan sammanhängande tätortortsområde, samt slå ihop Lunds och Staffanstorps kommuner, för att tillåta ytan för Lunds tätort att lättar kunna växa över nuvarande administrativa gränser. Även andra förändringar i kommunuppdelningen kan komma att ske, beroende av befolkningsutveckling och dylikt, eller ifall önskemål om detta finns från lokalt håll.
Kommuner i Republiken Skåne - med siffror för befolkningen vid mitten av 2011, samt kommunens totala land- och vattenareal och tätorter med över 1 000 invånare - med tätortens invånarantal vid början av 2011:
Bjuv
15 000
116
Billesholm - 2 900
Bjuv - 6 800
Ekeby - 3 200
Broby
14 000
453
Broby - 2 900
Glimåkra - 1 400
Hanaskog - 1 300
Knislinge - 3 000
Sibbhult - 1 400
Bromölla
12 000
186
Bromölla - 7 600
Näsum - 1 100
Båstad
14 000
219
Båstad - 5 000
Förslöv - 2 100
Christianstad
80 000
1 346
Christianstad - 35 700
Degeberga - 1 300
Fjälkinge - 1 700
Färlöv - 1 000
Hammar - 2 100
Tollarp - 3 300
Viby - 1 000
Åhus - 9 400
Åsum - 1 300
Önnestad - 1 400
Eslöv
32 000
427
Eslöv - 17 700
Flyinge - 1 000
Löberöd - 1 100
Marieholm - 1 600
Stehag - 1 100
Helsingborg
130 000
347
Bårslöv - 2 700
Gantofta - 1 300
Helsingborg - 97 100
Hittarp - 4 100
Mörarp - 1 900
Påarp - 2 800
Rydebäck - 5 100
Ödåkra - 4 900
Hässleholm
50 000
1 314
Bjärnum - 2 700
Hässleholm - 18 500
Hästveda - 1 600
Sjörröd - 1 100
Sösdala - 1 800
Tormestorp - 1 100
Tyringe - 4 700
Vinslöv - 4 000
Vittsjö - 1 700
Höganäs
25 000
145
Höganäs - 14 100
Jonstorp - 1 900
Viken - 4 200
Hör
16 000
322
Hör - 7 900
Sätofta - 1 300
Hörby
15 000
435
Hörby - 7 100
Ludvigsborg - 1 000
Klippan
17 000
381
Klippan - 8 100
Ljungbyhed - 2 000
Kävlinge
29 000
154
Furulund - 4 200
Hofterup - 3 500
Kävlinge - 9 000
Löddeköpinge - 6 300
Landskrona
42 000
153
Asmundtorp - 1 600
Glumslöv - 2 000
Häljarp - 2 800
Landskrona - 30 500
Saxtorpsskogen - 1 000
Lomma
22 000
56
Bjärred - 9 500
Lomma - 10 800
Lund (inkl Staffanstorp)
133 000
552
Dalby - 5 700
Genarp - 2 900
Hjärup - 4 300
Lund - 83 800
Sandby - 6 100
Staffanstorp - 14 800
Stångby - 1 200
Veberöd - 4 100
Malmö (inkl Burlöv)
318 000
175
Bunkeflostrand - 10 400
Klagshamn - 1 400
Malmö - 280 400
Oxie - 11 500
Tygelsjö - 2 700
Åkarp - 5 600
Osby
13 000
602
Lönsboda - 1 900
Osby - 7 200
Perstorp
7 000
163
Perstorp - 5 700
Simrishamn
19 000
395
Gärsnäs - 1 000
Kivik - 1 000
Simrishamn - 6 500
Sjöbo
18 000
509
Blentarp - 1 200
Sjöbo - 6 700
Skurup
15 000
196
Rydsgård - 1 400
Skivarp - 1 300
Skurup - 7 600
Svalöv
13 000
391
Billeberga - 1 000
Kågeröd - 1 400
Svalöv - 3 600
Teckomatorp - 1 700
Svedala
20 000
228
Bara - 3 400
Klågerup - 1 900
Svedala - 10 600
Sölvesborg
17 000
187
Mjällby - 1 300
Sölvesborg - 8 400
Tomelilla
13 000
399
Tomelilla - 6 400
Trelleborg
42 000
344
Anderslöv - 1 800
Skegrie - 1 100
Smygehamn - 1 300
Trelleborg - 28 300
Vellinge
33 000
144
Hököpinge - 1 100
Höllviken - 10 600
Ljunghusen - 2 600
Skanör-Falsterbo - 6 900
Vellinge - 6 300
Ystad
28 000
357
Köpingebro - 1 100
Ystad - 18 400
Åstorp
15 000
93
Hyllinge - 2 200
Kvidinge - 1 900
Åstorp - 9 500
Ängelholm
40 000
433
Munka-Ljungby - 2 800
Strövelstorp - 1 100
Vejbystrand - 2 700
Örkelljunga
10 000
331
Örkelljunga - 4 800
Enklare byråkrati
Sverige är ett allt för byråkratiskt samhälle, med mängder av olika verk och myndigheter, där insyn och förståelse kan vara svårt för den vanliga medborgaren. Detta är ett demokratiproblem. I det självständiga Skåne kommer vi att verka för att våra myndigheter och verk effektiviseras och bättre samordnas, och framför allt ska de göras mer öppna för insyn för den vanliga medborgaren.
Mer utrymme åt icke-partipolitiska grupper
Många väljer idag att vara politiskt aktiva inom ideella och icke-partipolitiska organisationer istället för inom ett politiskt parti. Vi vill att dessa organisationers röster ska få större inflytande över de beslut som fattas, och att deras specialkunskaper inom sitt respektive område bättre ska tas till vara.
Värn av den personliga integriteten
Vi värnar om individens frihet och rätt till integritet och anonymitet, på internet såväl som i samhället i övrigt, och vi säger kraftfullt nej till det integritetskränkande övervakningssamhälle som håller på att utvecklas av det nuvarande politiska etablissemanget. Vi säger nej till FRA-lagen, nej till lagring av internethistorik, nej till hemlig telefonavlyssning, och säger även kraftfullt nej till att till exempel införa kroppsscanners på flygplatser.
Sänkt rösträttsålder
Vi vill sänka rösträttsåldern för att öka demokratin och ungas delaktighet. Man ska få rösta i samtliga val från det år man fyller 16 år.